woensdag 9 september 2009

goochelen met getallen...

Voor diegenen die er geen flauw benul van hebben welke dag we zijn vandaag...we zijn 9 september 2009, de negende dag van de negende maand van het negende jaar. Voor de meesten onder ons een dag als een ander, doch voor mezelf een goede reden om eens stil te staan bij het getal negen.

Hoe kunnen we het getal 9 omschrijven? Negen is 9, 8 + 1. Negen is het natuurlijke getal dat 8 opvolgt en 10 voorafgaat. Verder valt het getal 9 te definiëren als het getal 3 tot de macht 2. Zoals al eerder gegeven is het getal 9 het gevolg van het optellen van de getallen 8 en 1. Verder kun je het getal creëren door het getal 7 en het getal 2 op te tellen. Het getal 9 kun je verder maken door het getal 6 en het getal 3 op te tellen. Wanneer je het getal 9 halveert kom je uit op het getal 4,5. De dubbele waarde van het getal 9 is het getal 18, een combinatie van de getallen 1 en 8, wat opgeteld weer 9 oplevert. De wortel van 9 is 3, en 3 keer 9 is 27 en 2 + 7 maakt weer 9. (bron wikipedia) Wat mij betreft pure logica.

Uiteraard kijken wij graag ietsje verder dan de eerste gelaagdheid en gaan we op zoek naar het 'karakter' van getal negen. Dit brengt ons terug naar de Grieken en het oude Egypte. Bij de Grieken wordt 9 gezien als de voltooiing, de afsluiting, denk maar aan 9 maanden zwangerschap. In de kosmologie van het oude Egypte is veelvuldig sprake van scheppingsverhalen met groepen van 9 goden. Voor de Chinezen was 9 het midden, het draaipunt, waaromheen de 8 stadia van het leven cirkelen. Ook in de Noorse mythologie komt het getal 9 veelvuldig voor. Al deze negenheden duiden op volmaaktheid en compleetheid. Tot slot wordt het getal negen ook een zeker egoïsme toegeschreven, want wanneer je de 9 vermenigvuldigt met ongeacht welk ander getal, is de som van de uitkomst altijd gelijk aan 9. (20x9=180; 1+8+0=9). (bron: webtarot.nl)Probeer maar eens...

Tot zover deze uitweiding over het getal negen. Vandaag zijn we 9 september 2009 en morgen zijn we 10 september 2009. Voila, zo simpel kan het zijn. Tot morgen!

Groetjes,

Sarah

1 opmerking:

Anoniem zei

ik wil hier nog aan toevoegen dat 9 ook vaak voorkomt bij topvoedballers, vooral bij goalgetters.

de groeten van een welbespraakt bijgelovige